Meditatie: Schade en drek

Meditatie: Schade en drek

 ‘Maar wat voor mij winst was, ben ik omwille van Christus als verlies gaan beschouwen (…) Omwille van Hem heb ik alles prijsgegeven; ik heb alles als afval weggegooid (..).’

 -Filippenzen 3:7/9-

 Schade en drek

 Eigenlijk is het een beetje een vies verhaal wat ik wil vertellen. Als illustratie bij wat Paulus schrijft in Filippenzen 3:7-9 lijkt het echter wel te passen. Dus vooruit dan maar. We waren even gaan zwemmen bij het Heerderstrand. Het was prachtig weer. Wat is er dan prettiger dan even een fris hoofd te halen in het heerlijke water. Vanaf een afstandje zag ik hoe een moeder eend met een paar jongen in de buurt van onze handdoeken rondscharrelde. Ik besteedde er voor de rest niet zoveel aandacht aan.

HeerderstrandToen we na een zwemsessie weer bij de handdoeken kwamen, bleek dat de eenden een ‘cadeautje’ hadden achtergelaten. Midden op een handdoek had de, naar mijn inschatting, grootste van het stel even vriendelijk als beslist een hoopje van het eten van de vorige dag gelegd. Hoe vies is dat. Mijn eerste neiging was om de handdoek subbiet in de afvalbak te deponeren. Ik was er gewoon een beetje onpasselijk van. Aangezien het de lievelingshanddoek van één van de kinderen betrof, heb ik hem zo goed en zo kwaad als het ging toch maar schoongemaakt, ingepakt en meegenomen. Je zou het kunnen duiden als een vorm van beroepsdeformatie, maar die onsmakelijke drek gaf me te denken.

De woorden van Paulus aan de gemeente van Filippi kwamen bij me boven. Hij vertelt over de wereldschokkende wending die zijn leven heeft genomen sinds hij Jezus heeft leren kennen. Hij heeft in denken, voelen en geloven een draai van 180 graden gemaakt. Zijn levensoriëntatie is helemaal ondersteboven gegaan. Hij zegt: alles waar ik toen zonder Jezus vol van was, ervaar ik nu als ‘afval en vuilnis’ of 'schade en drek’ in de oude Statenvertaling. Door de omgang met Jezus heeft Paulus geleerd wat echt waarde heeft en wat niet.

De omgang met Jezus Christus maakt je dus blijkbaar in de goede zin helderziend. Je leert onderscheiden in het leven, in de cultuur en de samenleving, waar het echt op aan komt. Een mooie en ook spannende vraag om je eens te laten stellen: wat is in het licht van Jezus onze investering meer dan waard en wat kan meteen bij het grof vuil? Zo geeft zelfs dat vieze eendenhoopje toch nog te denken.