Meditatie 23-11-2018: 'open boek'

Meditatie 23-11-2018: 'open boek'

Open boek 

“Er werden boeken geopend. Toen werd er nog een geopend: het boek van het leven.” Openbaring 20:12b

Komende zondag is het eeuwigheidszondag en dan begint de Adventstijd.
De donkere periode met de laatste maand van het jaar nodigt ons uit om ons eigen levensboek nog eens door te bladeren. Mooie dingen en verdrietige dingen passeren de revue en mogelijk zijn er ook dingen waar we al niet eens meer aan dachten.
Het is niet altijd gegaan zoals wij wilden, en dat lag soms ook aan onszelf. We nemen ons dan ook goede dingen voor en hopen zo onze weg voort te zetten.
Maar hoe zal het zijn als de oude aarde en hemel voorgoed zullen wegvluchten voor Gods aangezicht en er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zullen komen? Dan gaat God zelf de boeken opendoen. Hoe zal dat gaan?

De apostel Johannes ziet in het boek Openbaring God zittend op een grote witte troon, de boeken openen. En iedereen, van hoog tot laag, wordt geoordeeld naar hoe hij of zij geleefd heeft. Er is voor niemand een ontkomen aan, ziet Johannes, en onze goede voornemens en onze uitvluchten tellen helaas niet meer in Gods boeken. Het gaat om ons leven met of zonder Hem.
Was er liefde blijdschap, vrede: heb je geleefd met en uit God?
Was er geduld, vriendelijkheid en goedheid: hoe was je relatie met anderen?
Geduld in de omgang met moeilijke en irritante mensen.
Vriendelijkheid, dat je moeite doet voor mensen die niet aardig zijn en liefde voor mensen in nood. Dat kost tijd en inspanning.
Zelfopoffering ook. Goedheid heeft te maken met ruimhartig zijn, vrijgevig naar de ander toe.
En was er geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing? Was je standvastig en trouw, trouw in de omgang met God.
Zachtmoedigheid is dat je jezelf niet op de voorgrond plaatst en mild bent. En heb je jezelf in de hand weten te houden?
Was er altijd liefde tot God en tot je naaste?

En Johannes ziet het allemaal gebeuren: Allereerst wordt de dood in een poel van vuur gegooid, de duivel achterna, en daarna volgt onverbiddelijk ook het dodenrijk. En vervolgens ziet Johannes… nog een ander geopend boek: het boek van het leven.
En wonder boven wonder, ons lot blijkt uiteindelijk te liggen in dit levensboek! Ons lot ligt in Jezus’ handen! Hij is naar de aarde gekomen om te lijden en te sterven voor onze zonden, opdat ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft (Johannes 3:16). Want Johannes ziet: als onze naam in het levensboek staat, mogen we voor eeuwig leven en zullen we de tweede dood niet sterven. Voor ons wacht de nieuwe hemel en aarde met God, die bij ons zal wonen. Een goede adventstijd toegewenst!

Ds. G.J. Röben