Meditatie 01-02-2019: ‘Goed kwaad’

Meditatie 01-02-2019: ‘Goed kwaad’

‘Als u boos wordt, zondig dan niet: laat de zon niet ondergaan over uw boosheid (Efeziërs 4:26)’

‘Goed kwaad’

In deze woorden geeft de apostel Paulus een hele praktische levensles door. Het gaat over boosheid. Dat overkomt ons allemaal wel eens. De één wat vaker dan de ander, het heeft ook alles met je karakter te maken. Het hangt er natuurlijk van af of je wat driftiger aangelegd bent of juist wat meer gemoedelijk. Maar op zich kan ‘goede boosheid’ geen kwaad volgens Paulus. Eerlijk is eerlijk, het is wel echt een emotie die te maken heeft met de gevallen staat van onze wereld. In de toekomst van God hebben we die emotie niet meer nodig. Maar voor nu is er op zichzelf genomen niet zoveel mis mee. Ik moet het nog iets steviger aanzetten. Het is ook wel een hele sterke emotie. Als boosheid je overkomt en zich in je oplaadt, dan doe je er goed aan om deze te uiten om zo weer te ontladen. Anders gaat er zomaar van alles in je lopen zieken.

Tegelijk is Paulus zich terdege bewust van het feit dat die boosheid van ons ook wel een gevaarlijke is. Voor je het weet ga je deze lopen voeden en ga je er de verkeerde kant mee op. Vandaar de toevoeging: ‘boos worden is prima, maar zondig dan niet.’ Met boos worden op zich is niet veel mis, maar boos blijven is letterlijk uit den boze. Daar is niemand mee gediend, daar wint niemand iets mee, alleen de vorst van het kwaad. Oefen je daarom in ‘goed kwaad’ worden. Laat ook in de manier waarop jij je boosheid uit en controleert iets zichtbaar mogen worden van je Heer en Heiland, Jezus Christus.

De psycholoog Steven Pont schreef een mooi boekje over dit thema met als titel ‘goed kwaad’. Hij adviseert om een woedeplan te maken. De vijf woorden van ‘Woede’ staan voor vijf stappen. Als je merkt dat je boos wordt Wacht en reageer niet meteen. Onderzoek even kritisch bij jezelf waar de boosheid door veroorzaakt wordt. Ligt het aan jezelf of meer aan de ander? Elimineer alle minder goede manieren waarop je zou kunnen reageren en probeer zo passend mogelijk in de gegeven situatie je boosheid te uiten. De d staat voor Doen. Geef uiting aan je boosheid. En vergeet als laatste ook niet om te Evalueren. Was deze wijze van uiting geven aan je verontwaardiging goed en constructief? Eigenlijk leert Steven Pont ons op een volwassen manier tot vijf te tellen. Ik denk dat het redelijk in de lijn ligt van de levensles die Paulus ons doorgeeft. Al denk ik dat Paulus nog iets verder gaat. Tot vijf tellen, dat zijn precies de letters van de naam Jezus. Als je boos wordt, denk ook dan aan Jezus en zondig niet.

ds. André van der Graaf