Meditatie 02-06-2019: Schijf van drie

Meditatie 02-06-2019: Schijf van drie

“Ontdoe u dus van alles wat slecht is … Voeg u bij Hem …. en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel…” (1 Petrus 2:1-5)

Schijf van drie
Goede voeding is onmisbaar voor en gezond en sterk lichaam. De overheid doet er dan ook alles aan om ons mensen via onderwijs en media bewust te maken van een gezonde levensstijl. En daar hoort gezonde voeding bij. Het Voedingscentrum in Den Haag heeft de zogenaamde ‘schijf van vijf’ ontwikkeld, die ons duidelijk maakt hoe u, jij en ik op de meest gezonde manier kunnen eten:

 1. gevarieerd eten,
 2. niet te veel eten en genoeg bewegen,
 3. minder verzadigd vet eten,
 4. veel groente, fruit en brood eten,
 5. veilig eten.

Maar niet alleen ons lichaam wil gezond zijn en gezond blijven. Dat geldt eveneens voor ons geestelijk leven, ons geloof. Stilstand betekent hier achteruitgang, daar moeten we waakzaam voor zijn! Net als ons lichaam heeft ook ons geloof gezonde voeding nodig om te kunnen groeien.

Voor een gezond geloof geeft de apostel Petrus ons de ‘schijf van drie’:
Hoe kan ons geloof gezond groeien?

 1. Ontdoe u van alles wat slecht is (vers 1):
  Alles wat het geloof in de weg staat- weg ermee! Ik vind het opvallend dat de apostel hier vooral zaken noemt, die één voor één met de omgang met elkaar te maken hebben, zoals bedrog, huichelen, afgunst, kwaadspreken. Breek ermee zegt Petrus!
 1. Verlang naar het Woord van God (vers 2):
  Als een zuigeling in de armen van de moeder ligt, zoekt het om te kunnen drinken. Verlang zó naar het Woord van God en het bezig zijn daarmee. Stille tijd nemen, even afstand nemen om je persoonlijk te bezinnen. – Misschien juist in de komende weken wat extra als je erop uit trekt? – Petrus schrijft erbij: u hebt toch ondervonden hoe goed de Here is? Je weet toch, hoe het smaakt? Je weet toch, welke boodschap God in zijn Woord voor je heeft?
 1. Laat u ook zelf als levende stenen gebruiken (vers 5):
  Juist door de stille omgang met het Woord kunnen we vruchtbaar zijn in de dienst van zijn koninkrijk. Levende stenen in het gebouw, dat de gemeente is, met Jezus Christus als Hoeksteen. Hem tot eer en de ander tot zegen.

Als je je houdt aan de schijf van vijf, dan eet en leef je gezond.
Als je je houdt aan de schijf van drie, dan leeft je gezegend en mag je groeien in geloof, door de Heilige Geest. Welke schijf vind je het belangrijkst?

Ds. G.J. Röben